Someron Syke täytti 90 vuotta vuonna 14.11.2020!
Seura pähkinänkuoressa

Someron Syke ry toimi vuoteen 2005 asti nimellä Someron Naisvoimistelijat ry. Naisvoimistelijat ry perustettiin 14.11.1930. Seuran nimi muutettiin vuoden 2004 vuosikokouksessa, muutos astui virallisesti voimaan 26.11.2004. Seuran uudeksi nimeksi tuli tällöin Someron Syke ry.

Jatkuva toiminnan kehittäminen ja ohjaajien koulutukseen panostaminen takaavat monipuolisen ja laadukkaan tarjonnan, jonka ylläpitämiseksi seurassa tehdään jatkuvaa työtä. Seura on Tähtiseura: olemme mukana Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen  laatuohjelmassa, jossa kehitetään seuratoimintaa.

Meillä on yli 700 jäsentä, n. 40 ohjaajaa ja 11 hengen johtokunta.


Visio

Haluamme tarjota laadukasta ja monipuolista liikuntaa kaiken ikäisille kohtuulliseen hintaan. Mukaan otetaan kaikki halukkaat ja heitä kohdellaan tasapuolisesti. Haluamme olla Someron kehittyvin ja innostavin, ajan hermolla oleva seura.

Arvomme ovat: 

Liikkumisen ilo: yhdessä hyvässä seurassa -  #meollaansyke 

Monipuolisuus: jokaiselle sopivaa tarjontaa

Tasapuolisuus: kannustamme ja innostamme kaikkia jumppaajia tasapuolisesti, taitotasosta riippumatta. Tarjoamme kaikille ohjaajille yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua.Someron Naisvoimistelijat historian havinoissa

Someron Naisvoimistelijat ry perustettiin 14.11.1930, kun viisi voimistelusta innostunutta naista päätti perustaa naisvoimisteluseuran Somerolle. Jäseniksi kelpuutettiin 15 vuotta täyttäneet naiset. Jo ensimmäisinä vuosina katsottiin tarpeelliseksi perustaa myös tyttöosasto 12-14-vuotiaille. Seuran rekisteröinnillä ei pidetty kiirettä, sillä Someron Naisvoimistelijat merkittiin yhdistysrekisteriin vasta vuonna 1943.

Tuskin SNV oli kunnolla päässyt toiminnan alkuun, kun naisenergiaa puhkuvalle seuralle ilmestyi kosijoita: urheiluseura Someron Esa paikkakunnan vanhempana liikuntaseurana halusi turvaa ja tukea tarjoten liittää seuran alaosastokseen. Esa sai kuitenkin rukkaset, kuten seuraavinakin vuosina uusilla kosioretkillään. Historian alkutaipaleelta lähtien seura on lähettänyt ohjaajia koulutettavaksi. Ohjaajien kouluttamiseen Varala-opistossa kerättiin rahaa järjestämällä iltamia, joiden ohjelmaan kuului tansseja, runonlausuntaa ja näytelmiä. Yhteyksiä muille paikkakunnille ja muihin seuroihin on koko historian ajan pidetty yllä uutterasti. Jo ennen sotia tanhuttiin ja voimisteltiin Turussa ja Loimaalla sekä osallistuttiin esim. Helsingin kansainvälisiin voimistelujuhliin vuonna 1937. Olipa seuralta edustaja Berliinin olympialaisissakin. Sotavuosinakin toiminta jatkui säännöllisenä, voimisteluiltojen lisäksi pelattiin pesäpalloa ja järjestettiin piirileikki-iltoja, tanssit kun olivat kiellettyjä. Rahaa juhlilla kerättiin sotainvalideille ja sotaorvoille. Ajan vakavahenkisyyttä kuvaa se, että vuosikokous aloitettiin sotavuosina laulamalla Olet maamme armahin Suomenmaa.

Sotavuosien jälkeen alettiin järjestää iloisia iltamia ja jäsenmäärän kasvaessa toiminta alkoi elpyä. Linja-autolastillisia innokkaita jäseniä osallistui 1950-1970-luvuilla Suurkisoihin, Maakuntajuhliin ja Helsingin Olympialaisiin vuonna 1952. 1940-luvun lopulla perustettiin lisäryhmiä tytöille: satujumpat ja tytöt 7-10 vuotta aloittivat toimintansa. Erään satujumppalaisen kallein lapsuusmuisto vielä tänäkin päivänä on Someron Naisvoimistelijoiden jäsenkortti 1940-luvulta. 1950-luvun alussa somerolaiset naiset alkoivat voimistella musiikin tahdissa, kun säestäjiksi saatiin yhteiskoulun pianoa soittavia tyttöjä. 1960-luvulta lähtien voitiin säestäjille ja ohjaajille maksaa säännöllisesti palkkaa. Vuonna 1960 Somero sai kunnian järjestää SNLL:n Varsinais-Suomen piirin kaksipäiväiset voimistelujuhlat, Someron Suurkisat, johon vieraita tuli Ruotsin kummikuntaa myöten. Noihin aikoihin seuran juhlava tapahtuma oli myös oman lipun vihkiminen.

70-luvulla SNV:ta kosittiin taas. Kypsään ikään ehtinyt seura antoi jälleen rukkaset, tällä kertaa kansalaisopistolle. Seuran 80-luku alkoi juhlavasti osallistumisella Tampereen Suurkisoihin. Samana vuosikymmenenä seura hankki myös oman viirin, pöytästandin, jonka suunnitteli Pirkko Rekolainen. Mennyt vuosikymmen olikin sitten seuran historian toiminnan kannalta vilkkain. Jäsenmäärä nousu yli viidensadan, mikä kertoo seuran tarpeellisuudesta, mutta myös monipuolistumisesta. Mikään inhimillinen ei ollut seuralle vierasta ja jumppatarjonta ulotettiin vauvoista vanhainkodin vanhuksiin unohtamatta maaseudun sivukylien kuntojumppatarjontaa. Käden ojennus Naisvoimistelijoissa pitkään toimineille ikäihmisille oli vuonna 1991 perustettu Uskollisuuden Kilta. Yhteistyön varmistamiseksi seuran johtokuntaan valittiin Kiltavastaava. SNLL:n muututtua SVoLiksi seuran lajiliitto muuttui, mutta merkittävämpi muutos koettiin omalla paikkakunnalla, kun Somerolle perustettiin eri urheiluseuroista muodostuva Someron Liikunta ry, jonka jäseneksi ja osakkaaksi Naisvoimistelijat liittyi. Menneenä vuosikymmenenä seura osallistui myös Helsingin ja Berliinin Gymnastrada-tapahtumiin sekä Syke-100-juhlaan.

Uuden vuosituhannen kynnyksellä viikoittain kokoontuvia jumpparyhmiä oli noin 30 ja perinteeksi muodostuneet Keho kohti kesää-kurssi, Kesäjumppa, Nightbic ja Kinkunsulatusjumppa järjestettiin vuosittain. Tämän lisäksi seura oli aktiivisesti järjestämässä muita tapahtumia (esim. peuhupäivät lapsille, lasten teatterimatkat, kirpputori, matkat supertreeneihin ja HiHopiin, messuesiintymiset, muotinäytökset, kesäteatterin tanssiryhmä jne.) ja teki yhteistyötä muiden seurojen, Someron Liikunta ry:n ja Someron Yrittäjien sekä Someron Yrittäjänaisten kanssa. Kansainvälisiä tuulahduksia saatiin ohjaajavahvistuksilla USA:sta ja Australiasta sekä seuran omien ohjaajien tutustuessa Euroopan jumppatarjontaan.

2000-luvun alku seuran toiminnan toistaiseksi vilkkainta aikaa. Jäsenmäärässä saavutettiin toistaiseksi isoimmat luvut ja viikoittain kokoontuvia jumpparyhmiä oli ennätysmäärä. 2000-luvun alun täysin uudenlaisia jumpparyhmiä olivat mm. BODYPUMP ja baletti. Maailmanlaajuisesti tunnettu Les Mills BODYPUMP saavutti ensimmäisenä kautenaan syksyllä 2002 niin suuren suosion, että kolmen aiotun ryhmän lisäksi oli perustettava lisäryhmä, jotta kaikki halukkaat pääsivät jumppaamaan. BODYPUMP-jumppatunnin laadun takaa se, että sitä saavat ohjata vain lisenssioidut ohjaajat ja tunnit on tarkkaan suunniteltu Les Millsin toimesta tehokkaiksi ja turvallisiksi. Lisäksi ohjaajilta vaaditaan lisenssin ja ohjaustaitojen ylläpitämiseksi säännöllistä koulutusta. BODYPUMP välineiden hankinta oli SNV historian suurin yksittäinen jumppavälineinvestointi. Monen pienen jumpparin ja vanhempien toive täyttyi tammikuussa 2002, kun SNV aloitti lasten balettitunnit. Molemmat kaksi ryhmää täyttyivät ripeästi, eikä kaikkia halukkaita saatu mahdutetuksi balettitunneille. Ohjaajaksi saimme Suomen huipputasoa edustavan balleriinan Jaana Puupposen, joka pääkaupunkiseudulta asti kävi kerran viikossa ohjaamassa balettia lapsille.

Vuodelle 2005 startataan historiallisissa merkeissä. Seuran nimi on päätetty muuttaa vuoden 2004 vuosikokouksessa ja muutos on virallisesti astunut voimaan 26.11.2004. Seuran uusi nimi on Someron Syke ry. Jäsenmaksutilaisuudessa Someron monitoimitalolla 4.1.2005 jäsenille annetaan uuden seuran nimeä kantavat uudet jäsenkortit. Kortissa on myöskin seuran uusi vihreäsävyinen logo.

Syksyllä 2006 Syke sai lisää monipuolisuutta lasten jumppatarjontaan, kun Liikuntaleikkikoulu aloitti toimintansa. Liikuntaleikkikoulu on 3-6-vuotiaille lapsille suunnattu monipuolinen liikuntaohjelma, jota saava ohjata vain koulutetut, täysi-ikäiset ohjaajat.

Seuraavana vuonna aikuiset saivat vuorostaan jotain uutta. BODYJAM rantautui ohjelmistoomme syksyllä 2007. Se kuuluu tunnettuun Les Mills konseptiin ja on sisällöltään tanssillinen kuntoilutunti. BODYJAMia saa ohjata vain lisenssin omaava ohjaaja, joka kouluttaa itseään säännöllisesti. Ohjaajien hyvä koulutus takaa laadun kaikilla jumppatunneillamme!

Syksyllä 2008 lasten jumppatarjontamme lisääntyi jälleen. Vuosien toiveiden jälkeen telinevoimistelu saatiin Sykkeen ohjelmaan siitä innostuneen ohjaajamme myötä. Telivoimistelun suosio oli valtava, eivätkä kaikki halukkaat edes päässeet heti mukaan. Samana syksynä Sykkeen tarjontaan tuli myös Parkour. Se oli lajina somerolaisille vielä melko tuntematon, mutta silti se löysi oman paikkansa. Parkourista tuli lähinnä poikien juttu, mutta houkutteli se mukaansa pari innokasta tyttöäkin. Myös baletti saatiin takaisin ohjelmistoomme parin ohjaajapulakauden jälkeen. Balettitunnit täyttyivät mukavasti entisistä ja uusista balleriinoista. Core-tunteja Syke on tarjonnut keväästä 2009 alkaen. Core on tehokas jumppa, jossa keskitytään kehon hallintaan, tasapainoon ja ryhtiin. Alkuvuodesta 2009 syke järjesti ohjaajilleen ja johtokunnalle koko päivän venyttelykurssin yhteistyössä FAF:n kanssa. Vuoden aikana on järjestetty myös pari jumppapäivää, joissa ohjaajilla ja seuramme jäsenillä sekä kaikilla muillakin halukkailla oli mahdollisuus tutustua erilaisiin jumppatunteihin. Jumppapäivissä on kokeiltu mm. BODYCOMBAT:ia, BODYATTACK:ia, Voimajoogaa ja Zumbaa. Kaikkea sellaista, mitä ei löydy seuramme tarjonnasta. Näiden tapahtumien tarkoituksena onkin ollut tarjota laadukkaita ja uudenlaisia jumppakokemuksia omalla paikkakunnallamme. Marraskuussa pidettiin myös neljän tunnin Zumbamaraton, jossa päästiin tutustumaan vähän pintaa syvemmälle Zumban maailmaan. Syyskauden 2009 alussa saatiin nuorisolle kaksi uutta tanssillista ryhmää. Street/Showdance on yli 14- vuotiaille nuorille ja aikuisille suunnattu kurssimuotoinen tutustuminen tanssin maailmaan. Kurssin sisältö on tanssi perusopetusta ja koreografiaa. Hiphop puolestaan on alle 14-vuotiaille tarkoitettu tanssiryhmä, jossa harjoitellaan hiphopin askelkuvioita ja yhdistetään ne ohjaajan ohjaamiksi koreografioiksi. Kaudella 2009-2010 sykkeellä on ohjelmistossa 30 jumppatuntia sekä lisäksi seurauinti sunnuntaisin.

Vuosi 2010 oli seuramme juhlavuosi. Tuolloin tuli kuluneeksi 80 vuotta seuramme perustamisesta. Juhlistimme seuran merkkipäivää Monitoimitalolla lauantaina 22.5. keväisellä juhlanäytöksellä.

Seuran 90 vuoden olemassaolon juhlintaa vuonna 2020 varjosti korona-pandemia. Syksylle suunnitellut juhlallisuudet siirtyivät toivottavasti pidettäväksi vuoden 2021 aikana.